Ezeken a településeken vehető majd igénybe a megemelt falusi CSOK Hajdú-Bihar vármegyében

Ezeken a településeken vehető majd igénybe a megemelt falusi CSOK Hajdú-Bihar vármegyében

2023-07-17 15:59:38
Forrás: www.dehir.hu

A kormány korábbi bejelentésének megfelelően 2024. január 1-jétől emelkedik a Babaváró támogatás és a falusi CSOK összege, a városokban, nagyobb településeken azonban már nem lehet majd igénybe venni a CSOK-ot. Az erről szóló rendeletmódosítások megjelentek a Magyar Közlönyben.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a szankciók és a magas kamatok miatt a városi CSOK már nem jelent érdemi segítséget a családoknak, hiszen nagy önrészt kell hozzátenniük és/vagy banki hitelt is fel kell venniük ahhoz, hogy a vágyott otthonukat megszerezzék. Eközben a falusi CSOK továbbra is hatékonyan járul hozzá a családok lakhatási terveinek megvalósításához. Ezért a kormány 2024 januárjától a falusi CSOK összegét jelentősen, 50 százalékkal megemeli.

Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik. A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető.

A Magyar Közlönyben megjelent az a melléklet is, mely felsorolja azon településeket, ahol igénybe lehet majd venni a falusi CSOK-ot.

A lista némileg változott a korábbihoz képest. Kikerült a falusi CSOK-os települések közül a Debrecenhez közeli Mikepércs, ahol jelentősen emelkedett a lakosságszám az utóbbi években, és Nagyhegyesen sem lesz már elérhető a jövőben. Bekerült ugyanakkor a listába Komádi.

Íme a hajdú-bihari falusi CSOK-os települések listája:

Álmosd, Ártánd, Bagamér, Bakonszeg, Báránd, Bedő, Berekböszörmény, Bihardancsháza, Biharkeresztes, Biharnagybajom, Bihartorda, Bojt, Csökmő, Darvas, Egyek, Esztár, Folyás, Földes, Furta, Fülöp, Gáborján, Görbeháza, Hajdúbagos, Hajdúszovát, Hencida, Hortobágy, Kismarja, Kokad,nKomádi, Konyár, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Mezőpeterd, Mezősas, Monostorpályi, Nagykereki, Nagyrábé, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Pocsaj, Sáp, Sáránd, Sárrétudvari, Szentpéterszeg, Szerep, Tépe, Tetétlen, Tiszacsege, Tiszagyulaháza, Told, Újiráz, Újléta, Újszentmargita, Újtikos, Váncsod, Vekerd, Zsáka.

A Babaváró támogatást januártól emelt összegben igényelhetik azok a házaspárok, ahol a feleség 30 év alatti, valamint 2024 végéig továbbra is igénybe tudják venni a 30 és 40 év közötti várandós nők. 2023 végéig mind a Babaváró támogatás, mind a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a jelenlegi változatlan feltételekkel igényelhető. Az úgynevezett városi CSOK helyett új támogatást dolgoz ki a kormány – olvasható még a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

felugró ablak bezárása
Hasznos információk ingatlan keresőknek!

Hírlevélben értesítjük az aktuális lakáspiac helyzetéről és alakulásáról.

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!