Milliókat veszíthetnek jelenlegi értékükből a használt lakások, a következő három évben 15 százalékos áresés jöhet

Milliókat veszíthetnek jelenlegi értékükből a használt lakások, a következő három évben 15 százalékos áresés jöhet

2023-10-14 19:36:06

A használt lakások ára a második negyedévben, az előzőhöz képest 3 százalékkal csökkent, ha ez a tendencia folytatódik, akkor a következő két-három évben akár 10-15 százalékos áresés sem kizárt.


Milliós csökkenés

A használt lakások ára a második negyedévben, az előzőhöz képest 3 százalékkal csökkent – derül ki a KSH adataiból. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint ez azt jelenti, hogy egy 70 millió forintos ingatlan körülbelül egymillió forintot veszített az értékéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Stagnál a piac

Éves szinten azonban stagnálás tapasztalható az ingatlanpiacon, ha a mostani árcsökkenés huzamosabb ideig tartana, akkor a lakásárak visszarendeződhetnének – állította az ATV-nek. Akár két-három év alatt 10-15 százalékos árcsökkenés sem kizárt, de nagyon nagy kérdés, hogy kap-e esetleg a kereslet valamitől új lendületet, ez leginkább a kedvezőbb kamatozású lakáshiteleknek lenne köszönhető.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kisebb települések versenyben

Ugyanakkor, ha a 2024 -ben induló csok plusz felrázza az ingatlanpiaci keresletet, és egyre több lesz az eladó lakás, akkor az megint áremelkedést hozhat magával. Az biztos, hogy a kisebb településeken érezhetően kevesebbet kell fizetni a nagyobb alapterületű családi házakért.

1 millió alatti négyzetméterár

Viszont Győrben, Kecskeméten és Debrecenben stagnálnak az árak, Budapesten most 900-950 ezer forintos négyzetméterár a jellemző. A Duna House elemzési vezetője szerint a bezuhant forgalomban egyre nagyobb szerepe van az áralkunak.

Kevesebb a vevő

Most a vevők kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen jóval kevesebb vevő van a piacon, így ők azért több mindent megengedhetnek maguknak, és egyre nagyobb alkuval is tudnak próbálkozni, akár ez már két számjegyű is lehet. 4-6 százalékos alku helyett akár 6-8-10 százalékos alkukkal is találkozhatunk a piacon – fogalmazott Benedikt Károly.

Kevés településen marad a csok

Június 22-én a szokásos Kormányinfó keretei között jelentette be Gulyás Gergely, egyebek mellett azt, hogy 2024. január 1-től kivezetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, és a továbbiakban csak a falusi csok lesz elérhető a vidéki életet választó családok számára. A városokban ugyanakkor előreláthatóan egy teljesen új konstrukció jelenik majd meg, várhatóan CSOK Plusz néven. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így nézhet ki a támogatás

Még konkrétum nem jelent meg támogatással kapcsolatban, de a kormány bejelentéseiből már néhány részlet kiderülhetett. Előreláthatóan 2024. év elejétől lesz elérhető az új támogatás, vagyis nem lesz olyan átmeneti időszak, amikor a nagyobb települések otthonteremtési támogatás nélkül maradnának.

Több pénz, de keveseknek

Bár ezzel kapcsolatban nem hangzott el konkrét információ, jó eséllyel emelkedni fog a támogatás összege, hiszen az átalakítás egyik legfőbb indoka éppen az volt, hogy a jelenlegi kedvezmény a városokban nem nyújt elegendő segítséget. A támogatást előreláthatóan vállalt gyermekekre lehet igényelni.

Csak fiatal pároknak

Előreláthatóan a gyermekvállaláshoz kapcsolódó életkori előírás nem változik, továbbra is fiatal házaspárok használhatják ki a kedvezményt, azzal a feltétellel, hogy igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét. A bejelentések alapján az első lakás megszerzésére, illetve a családbővítés miatt szükséges nagyobb ingatlan megvásárlására fordítható majd a támogatás összege.

Vállalt gyerekek

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták azt, hogy a meglévő információmorzsák alapján hogyan alakulhat át a támogatási rendszer, a jogosultak köre. Érdemes elsőként a gyermekvállalásra tekinteni, hiszen az eddigi ismeretek alapján a kedvezményt vállalt gyermekre lehet majd kihasználni. A hitelintézeti szemlében megjelent tanulmány alapján a 2016-2020 között CSOK-ot igénylők 23%-a vette igénybe a kedvezményt vállalt gyermekre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

felugró ablak bezárása
Hasznos információk ingatlan keresőknek!

Hírlevélben értesítjük az aktuális lakáspiac helyzetéről és alakulásáról.

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!